Header afbeelding

Blaasontsteking?

Vermoedt u dat u een blaasonsteking heeft?

Meer informatie kunt u eventueel vinden via de volgende link: https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking

Belt u altijd eerst met de assistente voordat u uw ochtendurine komt inleveren.

De assistente wil graag van u weten:
– waarvoor u urine inlevert: recente klachten / controle na een antibioticakuur.
– soort klachten: pijn/branderig gevoel bij/na plassen.
– koorts?
– duur van uw klachten?
– overige klachten
– is het mogelijk dat u een SOA heeft? (seksueel overdraagbare aandoening)
– zwanger? zoja: hoeveel week
– geeft u borstvoeding?
– menstrueert u momenteel?

Als urineonderzoek nodig is, levert u uw eerste ochtendplas in een schoon potje voor 10 uur bij de assistente aan de balie af. U kunt dan ’s middags na 14:00 uur bellen voor de uitslag.
Urinepotjes kunt u op de praktijk halen of kopen bij de apotheek. Ook kunt u thuis een glazen potje afwassen en daarna uitkoken. Graag het potje voorzien van uw naam en geboortedatum.

U kunt bij ‘downloads’ ook ons vragenformulier vinden voor urineonderzoek, deze kunt u ook invullen en inleveren als u urine komt inleveren.

 

OPVANGEN EN BEWAREN VAN URINE:

Bij volwassenen zijn in principe geen speciale maatregelen nodig bij het opvangen van urine. Dat vrouwen de urine moeten opvangen na het spreiden en schoonmaken van de schaamlippen en mannen na het terugtrekken en schoonmaken van de voorhuid (een gewassen plas) is achterhaald.

Urine op kamertemperatuur moet binnen 2 uur onderzocht worden. Als dit niet mogelijk is moet het in de koelkast bewaard worden.

Voor NIET ZINDELIJKE KINDEREN:
De clean catch

Geef het kind ruim te drinken. Kinderen jonger dan 2 jaar zullen dan in het algemeen binnen 20 à 30 minuten plassen. Spreid de schaamlippen of trek de voorhuid terug en reinig de schaamlippen en de penis zorgvuldig met een ruime hoeveelheid water (geen zeep) door de douche er op te zetten of natte watten uit te knijpen (niet poetsen). Laat het kind met ontblote billen op een aankleedkussen liggen of bloot rondlopen en vang middenstroomurine op in een schoon potje. Met middenstroom urine wordt bedoeld de urine die het kind uitplast net na eerste druppels. Lukt dit niet plak dan alsnog een plaszak en controleer elke tien minuten of er wat inzit. Laat het zakje niet langer dan een uur zitten, want de kans op verontreiniging wordt dan erg groot (zie www.thuisarts.nl).

U kunt tussen 14.00 tot 16.00 uur bellen met de assistente voor de uitslag van het urine onderzoek